biografie NL

Alexander de Bie (2001) had al heel jong een passie voor klassieke muziek. Het orgel en de piano waren van jongs af aan zijn favoriete instrumenten. Sinds zijn vijfde kreeg hij pianoles van zijn vader Jack de Bie, later (2017-2020) studeerde hij piano bij Nino Gvetadze op de Sweelinck Academie (Conservatorium van Amsterdam). Op zesjarige leeftijd  kreeg  hij orgelles van Jos van de Kooy, als leerling van de Jong Talent-klas van het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Bij Jos studeerde hij tot 2020.

Sinds dat jaar zet Alexander zijn studie voort aan de Universität für Musik und darstellende Kunst Wien (MDW) in Wenen. Hij studeert er zowel Konzertfach bachelor orgel bij Professor  Martin Haselböck  als Konzertfach Klavier  bij Professor  Christopher Hinterhuber .

Alexander geeft concerten als organist en pianist, als solist en als lid van kamermuziekensembles.  In zijn geboortestad Amsterdam trad hij op in de Westerkerk, het Orgelpark, het Concertgebouw Amsterdam en het Muziekgebouw aan ’t IJ. Ook concerteerde hij o.a. in de St. Bavo in Haarlem, Laurenskerk te Rotterdam, de Grote kerk in Breda, St. Janskathedraal ’s-Hertogenbosch, St. Quintinuskathedraal Hasselt (BE) en de Jesuitenkirche Wenen (AT). In 2021 debuteerde Alexander in de internationale serie “Riesen-Orgel-Konzerte” in de Weense Stephansdom. Ook wordt Alexander vaak uitgenodigd op het Grachtenfestival te concerteren, daar speelt hij vaak in de Westerkerk. In 2021 concerteerde hij ook op de feestelijke opening van het festival in het Tuschinski-Theater te Amsterdam.

Alexander neemt al sinds zijn tiende jaar deel aan concoursen. In 2011 bereikte hij als organist de finale van het Concertgebouw Concours. In 2020 verwierf  hij  als pianist de eerste prijs op het Prinses Christina Concours Regio Zaandam-Haarlem. Dat leverde hem een plaats op in de landelijke finale. In 2020 won hij ook de eerste prijs op het Jong Talent Concours in Maassluis. Op het Sweelinck-Muller Concours 2022  in het Orgelpark Amsterdam won Alexander de 2e prijs (de eerste prijs werd niet gegeven).