biografie

ALEXANDER DE BIE, geboren in 2001, heeft al vanaf zeer jonge leeftijd een passie voor klassieke muziek en orgel en piano. Sinds zijn 5e kreeg hij pianoles van zijn vader, pianist Jack de Bie, en vanaf zijn 6e orgelles van Jos van de Kooy – in de Jong Talent-klas van het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Sinds 2017 zit Alexander ook voor hoofdvak piano bij Nino Gvetadze op de Sweelinck Academie, Jong-Talentklas van het Conservatorium Amsterdam.
Alexander geeft regelmatig concerten als organist, als pianist, en met zijn ensemble Jong Barok. Alexander bespeelde als 7-jarige het Maarschalkerweerdorgel in de Grote Zaal van het Concertgebouw Amsterdam op het ‘Concertgebouw Open’ in 2009, en als 9-jarige organist kwam hij in de finale van het Concertgebouw Concours. Als 10- jarige was hij te zien in het TV-programma ´Podium´ van Jan Willem de Vriend : Alexander speelde Mozart op het Christian Müller Orgel in de St. Bavo in Haarlem.

In de Westerkerk in Amsterdam heeft hij sinds zijn 7e tot heden elk jaar opgetreden, bijv. bij de serie ‘Geen Dag Zonder Bach’, het Grachtenfestival, het Vredesconcert, en de lunchconcerten op vrijdag middag.

Hij heeft ook opgetreden in concertseries o.a.in de St.Jans Kathedraal Den Bosch, het Orgelpark, de St. Jan in Gouda, de Grote Kerk in Breda,  in Deventer, Winterswijk, Delft, en in de Laurenskerk in Rotterdam. Zowel in 2016 als ook in 2018 was hij actieve deelnemer in de Jong-Talenten-klas van het Internationale Orgelfestival te Haarlem.  In 2017 was hij 4e prijswinnaar van het Govert van Wijn Orgelconcours in Maassluis.