top of page

Alexander de Bie (2001) had al heel jong een passie voor klassieke muziek. Daarbij waren het orgel en de piano van jongs af aan zijn favoriete instrumenten. Zijn eerste pianolessen kreeg hij al op vijfjarige leeftijd van zijn vader Jack de Bie. Een jaar later begon hij met orgellessen bij Jos van der Kooy, als leerling van de Jong Talent-klas van het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Vanaf zijn zestiende vervolgde Alexander zijn pianolessen bij Nino Gvetadze in de Jong-Talent Klas van het Conservatorium van Amsterdam

 

Sinds 2020 zet Alexander zijn studie voort aan de Universität für Musik und darstellende Kunst Wien (MDW) in Wenen. Hij studeert er zowel Konzertfach bachelor Orgel bij Professor Martin Haselböck als Konzertfach bachelor Klavier bij Professor Christopher Hinterhuber.

 

Concerten

Alexander geeft internationaal concerten. Zo heeft hij opgetreden in o.a. zijn geboortestad Amsterdam, waar hij concerteerde in de Westerkerk, het Orgelpark, het Concertgebouw Amsterdam en het Muziekgebouw aan ’t IJ. Ook trad hij op o.a. in de St. Bavo in Haarlem, Laurenskerk te Rotterdam, Stephansdom Wenen (AT), St. Quintinuskathedraal Hasselt (BE), Jesuitenkirche Wenen (AT), de “Ballsaal” van Schloss Wilhemshöhe Kassel (DE) en in het Liszt-Verein Raiding (AT). Ook wordt Alexander vaak uitgenodigd om op het Grachtenfestival te concerteren, waarbij  hij in 2021 concerteerde op de feestelijke opening in het Tuschinski-Theater te Amsterdam.

 

Bij concerten is het grootste belang voor Alexander dat het publiek meegenomen wordt, dat het publiek voelt en de muziek tot in het diepste punt van zich opneemt. Hij wil dit bijzondere van de klassieke muziek ook delen aan een breder en jonger publiek. Zo is hij erg actief op sociale media en komt hij ook in de algemene media voor. Zo was hij meermaals te beluisteren op de Nederlandse Radio 1 en Radio 4. Ook was hij te gast bij “Podium Witteman” NPO2 waar hij geïnterviewd werd en een werk van L. Vierne speelde.

 

Concourssen:

-2011, Finale Concertgebouw Concours

-2020, 1e Prijs (piano) Prinses Christina Concours

-2020, 1e Prijs (piano) Concours van de Maassluise Muziekweek

-2022, 2e Prijs bij niet vergeven 1e Prijs (orgel) op het Sweelinck-Müller Concours

© Didier Descouens

© Didier Descouens

bottom of page